fbpx

Periodontolojik Tedaviler

Periodontoloji Tedavileri Nedir Nasıl Uygulanır Neden Yapılır ?

Dt. Bünyamin Dal

Periondontoloji olarak isimlendirilen diş hekimliği dalı, dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların yapısını, bu dokularda oluşan hastalıkları inceler.

Dişeti periodontolojinin ilgilendiği dokulardan biridir. Dişetleri dişlerin altyapısını oluşturur. Dişlerin altyapısının sağlam tutulması çok önemlidir. Sağlıklı bir dişetinin rengi açık pembe renkte olup dişleri sıkıca sarmalar. Dişetlerinizin sağlıksız olması durumunda dişleriniz ne kadar sağlıklı olursa olsun dişlerinizi kaybedebilirsiniz.

Periodontal hastalık ise, diş eti ve dişleri çevreleyen bu yumuşak ve sert dokuları etkileyen iltihabi durumdur. Diş eti hastalıkları ( Periodontoloji ) kendi kendine, antibiyotik, gargara, vitamin gibi tedavilerle iyileşmez.Diş Hekimi kontrolü  gerekmektedir.

Periodontolojik Tedaviler 3 alt başlıkta incelenmekteyiz:

Diş eti Tedavisi, Detertiraj ve Polisaj Uygulamaları ve Gingivoplasti Tedavisi

Diş Eti Tedavisi Nedir?

Bu işlem; dişetinde iltihaba neden olan bakteri ve irritanların uzaklaştırılmasını sağlar ki erken tedavi edilmeyen dişeti hastalıkları, cerrahi tedaviyi gerektirebilirler. Dişeti kanaması ve dişlerin aralanması ile klinikte kendini gösteren diş eti hastalıkları erken tedavi edilerek ve hasta bu konuda bilgilendirilerek toplu diş kayıplarının önüne geçilebilmektedir.

Diş eti hastalığının tedavisinde diş ile diş eti arasında meydana gelen ceplerin derinliğinin özel bir alet vasıtasıyla ölçülmesi gereklidir. Bu ceplerin miktarına ve derinliğine göre teşhis konulur ve tedavi planlanır. Derin cepler diş eti hastalığının hızla ilerlemesi için uygun bir ortam hazırlayacağından yapılacak olan tedavide amaç bunların mümkün olduğunca sığlaştırılmasıdır. Çünkü derin ceplerin içine yerleşen mikroorganizmaların fırçalama ve diş ipi kullanımı ile kişiler tarafından tamamıyla temizlenmesi imkansızdır.

Detertiraj ve Polisaj Uygulamaları Nedir? Neden Gereklidir?

Bu uygulamalar diş taşı temizleme uygulamalarıdır. Diş taşı temizliğinde tartar ve plak olarak da adlandırılan diş taşlarının uzaklaştırılır. Plak yapışkan bir maddedir ve büyük çoğunluğu bakterilerden oluşur. Plağın zaman içinde sertleşmesi ile diş taşları oluşur. Plak ve diş taşları diş yüzeyine, özellikle de dişeti sınırının altında bulunan kök yüzeyine tutunurlar. Plak pürüzlü yüzeye tutunma eğiliminde olduğundan kök yüzeylerinin düzleştirilmesi gerekir. Bu işlemde tüm diş taşları temizlenir ve kök yüzeyi üzerindeki düzensizlikler giderilir.

Diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmede ultrasonic aletler ve el aletleri kullanılır. Ultrasonic aletler hava basıncı ya da elektrik ile çalışırlar. İki bileşenleri vardır. Birincisi nispeten keskin olmayan metal bir uçtur. Bu uç yüksek frekansta titreşir ve diş üzerindeki plak ve diş taşlarını yüzeyden uzaklaştırır. İkinci bileşen, su ile yıkama sistemidir ki metal ucun çalışırken soğuması ve dişten çıkan artıkların uzaklaştırılmasına yardım eder. El aletleri keskin kenarlara sahiptir ve bu kenarlar dişe yaslanarak diş yüzeyindeki diş taşları uzaklaştırılır. Farklı dişler ve aynı dişin farklı yüzeyleri için çeşitli şekil ve büyüklükte olup, motorlu aletler değildirler.

Öncelikle geniş plak ve diş taşları dişin kuron ve kök yüzeyinden ultrasonic aletler ile uzaklaştırılır. El aletleri kalan tüm materyalin uzaklaştırılması ve kök yüzeylerinin düzleştirilmesi için kullanılır. Diş hekimi dişeti sınırı altında çalışıyorken, plak ya da diş taşlarını göremez. Ancak, kök yüzeyinin pürüzlülüğü onu yönlendirir.

Tedaviden iki üç gün sonra kaybolacak sıcak-soğuk hassasiyeti ve hafif ağrı olabilir. Ağrının ortadan kaldırılması için ağrı kesiciler kullanılabilir.

Gingivoplasti Nedir? Ziyaretçi Nasıl bir Tedavi Sürecinden Geçer?

Gingivoplastinin yardımı ile yeniden şekillendirilen dişetleri daha doğal bir görünüme sahip olur. Genetik, hastalık ya da travma nedeni ile şekli bozuk ya da asimetrik dişetleri bu işlem ile düzeltilebilir.

Bu işlem aynı zamanda sadece kozmetik gereksinimler nedeni ile de yapılabilir. Gingivoplasti genellikle tek başına uygulanır. Ancak bazı durumlarda gingivektomiden ya da dişeti sınırında dişetine eklenen greft uygulamasından sonra da uygulanabilmektedir.

Gingivektomi ve gingivoplastşden önce varolan dişeti ceplerinden diş taşlarının uzaklaştırılması için diş taşı temizliği ve kök yüzeyi düzleştirme gerekebilir.

Gingivektomi ve gingivoplastiler genellikle el aletleri ile yapılır. Ama aynı zamanda elektro cerrahi aletleri, lazer ve/veya döner aletler ile de yapılabilmektedir.

Diş etlerinin uyuşturulması için lokal anestezi yapılır.

İyileşme periyodu sırasında, ağız içi temiz tutulmalıdır.

Periodontolojik Tedaviler hakkında sorularınız için aşağıdaki bölümden hekiminize danışabilirsiniz:

Hekiminize Sorun

Tedavi çözümlerini paylaşın

Vividenta Dent Clinic Suadiye