fbpx

Eksik Diş Tedavisi

Eksik Diş Tedavisi Nedir Nasıl Uygulanır Neden Yapılır ?

Dt. Bünyamin Dal

Eksik Dişler Neden Tedavi Edilmelidir?

Dişsizlik, bireylerin hem fizyolojisi hem de psikolojisi üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Fiziksel olarak en önemli sorun hastanın besinleri iyi çiğneyememesi ve buna bağlı olarak sindirim problemlerinin ortaya çıkmasıdır.

Hastaların diğer bir problemi estetik beklentilerdir. Dişsiz bireyler için hem kendilerini dişsiz görmek ve hem de diğer insanların onları dişsiz görmesi ciddi bir travma oluşturabilir. Bireyler genellikle her yaşta estetik olma beklentisi içindedir. Ayrıca hasta kısmen ya da tamamen dişsiz olduğunda konuşma ile ilgili problemler de ortaya çıkabilir. Dişlerin olmaması seslerin normal oluşmamasına ve hastanın konuşmasının anlaşılamamasına neden olur.

Özellikle estetik ve konuşma problemleri nedeniyle sosyal ilişkilerinde problemler yaşayabilirler. Dişsizlik ile ilgili diğer bir sorun hastanın mevcut protezi olmadığında dokular aralıklı ve kısa süreli basınç alamadığı için, ağız içi yumuşak ve sert dokularda ortaya çıkan erime ve kayıplardır. Tüm bu sebeplerden dolayı, beklentileri karşılamak ve kalan dokuların sağlıklı kalmasını sağlamak için eksik diş tedavisi gereklidir.

Diş boşluğu iki tedavi yöntemi ile düzeltilebilir:

Köprü Uygulaması ve Hareketli Protez Tedavisi

Köprü Nedir? Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Bir veya birden fazla diş eksikliğinde eksik dişin tamamlanması için boşluğun iki yanındaki dişin küçültülmesinin ardından birbirine bağlı porselenlerle eksik dişin tamamlanması işlemidir.

 Bir veya birden fazla diş eksikliğinde arkadaki destek olan dayanak kaybedilmediği sürece köprü ile tedavi edilebilir.

Destek dişe gelen yük miktarını azaltmak için destek sayısının pozisyonu ve gücü önemlidir. Yan yana aynı yerden alınan desteklerde zamanla destek dişlerde hasar görülür.

Köprülerin yapımı porselenler ile aynıdır. İlk seans ölçü ikinci seans prova 3. Seans yapıştırma olmak üzere toplamda 1,5-2 haftalık bir süreci içerir.

Köprülerde porselenler birleşik oldukları için altları ve araları temizlenemez. Bu bölgelerin temizlenmesi için özel ara yüz fırçaları ya da köprü altları için gereken özel diş ipleri ile biriken gıdalar uzaklaştırılmalıdır.

Hareketli Protez Nedir? Tedavi Nasıl İlerler?

Hareketli protezler, tam ve bölümlü protezler olarak iki farklı şekilde olabilir. Tam protezler ağzında hiç diş olmayan insanlara uygulanır. Tam protezler dişsiz yumuşak doku ve altındaki kemik tarafından desteklenen, ağız içinde çeşitli yollarla tutuculuk sağlayan ve takıp çıkarılabilen aygıtlardır. Bölümlü protezler ise ağzında bir veya birden çok diş eksikliği olan hastalara yapılan ve hastalar tarafından takılıp çıkarılabilen protez türüdür. Hareketli bölümlü protezlerde iskelet protezler ve hassas bağlantılı protezler olarak 2’ye ayrılır. İskelet protezler dişlerin üzerine tutuculuk sağlamak için yerleştirilen metal tellerinden dolayı  kancalı protez ismini alır. Hassas bağlantılı protezler ise estetik olarak kancaların görünmemesi amacıyla dişlere özel tutucu sistemlerin yerleştirildiği estetik protez tipidir.

Protezler idealde yaklaşık 5 sene ağızda kalıyorsa başarılı sayılabilir. Ancak, zaman içerisinde dokularda ve mevcut dişlerde meydana gelen değişiklikler, protezlerde ortaya çıkan aşınmalar ve ağız ortamının yenilen ve içilen her türlü gıdadan etkilenmesi nedeniyle protezleri ömür boyu kullanmak mümkün olmamaktadır. Protezlerin uzun dönemde kullanılması sonucunda ağız içi dokularda meydana gelen zararların önlenmesi açısından diş hekimine yıllık kontrole gidilmesinde fayda vardır.

Eksik Diş Tedavisi hakkında sorularınız için aşağıdaki bölümden hekiminize danışabilirsiniz:

Hekiminize Sorun

Tedavi çözümlerini paylaşın

Vividenta Dent Clinic Suadiye